Karlstad Open och Solstadsträffen

Karlstad Open

Långpartiturneringen Karlstad Open startade 1979, spelplats Hotell Gustaf Fröding.
Hotellet saknade då nuvarande Värmlandssalen. Efterhand som turneringen växte så blev det riktigt trångt. Som mest samlade KO 235 deltagare, detta var i början av 90-talet. När Värmlandssalen kom till så var trängseln över.

Karlstad Open spelas numera på Elite Stadshotellet. Tävlingen har också fått en egen hemsida, karlstadopen.se.

Solstadsträffen

Snabbschacksturneringen Solstadsträffen spelades för första gången allhelgonahelgen 1974.
Den arrangerades i samarbete mellan KAS och VSF – Värmlands Schackförbund.
Spelplats var Franska matsalen på Stadshotellet, Harry Schüssler vann förstagruppen.
Turneringen blev efterhand allt starkare besatt, som starkast så blev den ett ”SM i snabbschack”.
De flesta i Sverigetoppen kom, många starka norrmän likaså.
1975 och framåt blev spelplatsen OK Motor Hotell, nuvarande Hotell Gustaf Fröding. Solstadsträffen spelades för sista gången 2012.

Elof Bodgren

Eldsjälen Elof Bodgren (1928-2011) var mannen bakom dessa turneringar. Hans betydelse för desamma går inte att överskatta. Elof betydde så oerhört mycket under sin tid i klubben.
När jag är stark i själen ska jag berätta mer om Elof  och ta hjälp av Elofs svåger Lars Johannesson.


KAS och datamaskiner

Solstadsträffen behövde inget lottningssystem, spelarna placerades i fallande ratingordning i 22-manna bergertabeller.

1984 firade Karlstads sitt 400-års jubileum. Detta passerade inte Elof obemärkt förbi. I maj arrangerades Klarälvsturneringen, långpartier. Sidan 179, TfS 1984 5

Turneringen lottades med dator. Undertecknad skrev ett program i Pascal på Karlstads Högskola, nuvarande Karlstads Universitet. Då KAS och undertecknad saknade dator så lottades, mellan varje rond, med bilturer till högskolan.

Karlstad Open lottades enligt nordisk monrad.
Trojkan som svettades med lottningen var Kjell-Åke Andersson, Björn Särén, Matz Svenneling, Olle Eriksson och Mats-Arne Axelsson. Turneringen växte, jobbet växte.
En episod som etsat sig fast i mitt luddiga minne är denna. Jag passerade på natten sekretariatet. Olle lämnade lottningen och skulle låsa dörren, dags för nattvila. En spelare, med något förhöjd puls, utbrast ”Men jag har ju redan spelat mot honom!”. Efter att Olle konstaterat detta så återvände han till sekretariatet.

1984 lottades KO på samma vis som för Klarälvsturneringen.
1985 och framåt så lottades på plats i egen dator, se bild!

Terminal, floppy och dator, så ser de ut. Arbetsminnet var 64k varav operativet slukade 16k.
Floppyn hanterade 5 tums skivor. Anläggningen finns kvar, ska nog testköra någon gång.

Programmet var skräddarsytt för KO. Listor för resultat, lottning, junior, veteran, ratingskörd, klubbtävling och kanske nån till. Regler för lottning fick jag av Mats-Arne. Ingen hänsyn tagen till antal vita/svarta partier gjorde att jag fick fördjupade kontakter med missnöjda spelare. Numera användes Swiss Manager, allt i allo skött av Tapio Tikkanen.

KAS och Internet

Ett år i början av 90-talet i samband med KO, minnet sviktar, lät vi spelare och allmänhet testa att spela på ICC – Internet Chess Club. ICC-administratören Olle Eriksson, signatur Deadline, hjälpte till med att ordna detta. Populärt, för många var det första mötet med Internetschack.

1996 lät vi Ulf Andersson och Simen Agdestein mäta sina krafter på hotell Gustaf Fröding. Kampen arrangerades under hösten samtidigt med spel i Svenska cupen. Matchen sändes på ICC, vår administrator satt i Singapore.
Tekniker på plats var Mats Tuvesson. Kommentator i vår samlingslokal var GM Jonathan Tisdall.
Bägge partierna utmynnade i remi. Första partiet var en tuff kamp. Lars Karlsson berättade, efter partiet, för mig att Ulf var helt slut efter första partiet. Denna match är mig veterligt den första svenska som visats på Internet. Sidan 486,  TfS 1996 9

Vid gåspennan Bo Hedlund