Sju goda år

Arvid Åhrén minns sin tid som medlem i vår klubb.

Under 1990-talet hade Bo Hedlund (som sammanställt detta) brevväxling med Arvid Åhrén, Forshaga SK. Här kommer ett av dessa brev. Enär materialet kommer från svunnen tid så blir en del referenser felaktiga.

Brev från Arvid

Min första klubb var Slottsbrons SK, där jag spelade matcher åren 1949-53. Under denna tid bodde jag i Vålberg och sedan i Väse. För att få kortare resor och även delta i klubbmästerskap gick jag 1953 över till Karlstads Allmänna Schacksällskap (KAS), där jag kom att stanna till 1960, då ändrade arbetsförhållanden förde mig till Forshaga.

Lag-DM

År 1949 spelades lag-DM med fem sexmannalag (Karlstad 1 och 2, Säffle, Hagfors och Slottsbron). Under de följande åren ökade intresset och nya klubbar kom till, så att spelåret 1957-58 deltog i Lag-DM tio lag i div 1 = 100 spelare, summa 18 klubbar med 24 lag och 202 spelare! Av dessa klubbar finns 1994 bara åtta kvar. Det kan vara av intresse att se resultatet av lag-DM 1957-58. Se tabellbilagan!

Under de sju åren vann KAS lag-DM 1954, 1958 och 1960 och blev tvåa 1957 och 1959.
Sammanhållning och laganda var enorm i KAS. Under spelåret 1956-57 hade vi samma tiomannalag under åtta av de nio ronderna, och endats i en rond tvingades vi under en influensaepidemi sätta in två reserver! Något att tänka på i våra dagar!

Under åren 1958-60 spelade KAS 61 matcher i lag-DM med resultatet 45 vunna, åtta vunna och åtta förlorade. Flitigaste spelare var jag och Arvid Samuelsson med 60 matcher, Elis Byhlin 56, Axel Andersson 54 etc.

Några hågkomster av spelarna (i bokstavsordning) med ungefärlig bordsplacering samt poäng och antal matcher:
Paul Almqvist, reserv, 2/5, en godmodig brumbjörn, civilanställd på I2.
Axel Andersson, bord 7-10, 35/54, en säker lagspelare, byggnadsarbetare.
Hugo Augustsson, reserv, 7.5/10, stark blixtspelare, mekaniker.
Ivar Berg, bord 7-10, 32/41, hade alltid bråttom och spelade följaktligen blixt i alla sorters tävlingar, den store fixaren (lokaler, lotterier, nyförvärv, etc), företagare i kafé-och hotellbranschen, hyrde ut jukeboxar, bowlare, gambler och travfantast.
Elis Byhlin, bord 2-4, 38,5/56, kolugn tidsnödsfantom och en komplicerad spelstil, bohem, byggnadsarbetare.
Birger Bäckström, bord 6-9, 21/24, förman.
Elis Eriksson, reserv, 1,5/3, ende aktive kvarvarande spelaren i våra dagar, sjukkassetjänsteman.
Itzig Fleischer, mecenaten och gentlemannen, skänkte priser och pengar, öppnade alltid med Sh3, direktör för Råvarukompaniet på Lamberget med kontor på Tingvallagatan dit man ibland kunde bli inbjuden på party.
Hotthard Gottlind, (”Helge Skrika”), en annan fixare, ordnade med förtäring, ställde i ordning, organiserade turneringar, skjutsade till matcher, lärde ungdomar, marknadssäljare.
Axel Gröndahl, schackälskaren, ”att spela schack skall vara som en fest”, Hans stora kärlek var föga besvarad. Efter SM 1959 fick jag ett parti med ett damoffer infört i Tfs. Axel analyserade partiet samt ringde mig och föreslog et annat försvarsdrag för min motståndare. Detta vederlade jag och påvisade att draget ledde till pjäsförlust. Axel: ”Ja, dä ä klart, men han kunne ju hal hålle på mycke länger!”. Tala om spelglädje! Han var trävaruhandlare.
Kalle Hellström, bord 6-10, 19/35, stillsam och försynt, KMW:are.
Erik Johansson, bord 3-5, 14,5/51, en glad stockholmskis, arbetsledare på Zakrisdal.
Göte Nilsson (”Pjäs-Kalle”), bord 5-10, 25.5/40, frisör.
Albert Nykvist, höll hårt i kassan, ungdomsledare.
Åke Sagen, bord 5-7, 10/17, en begåvning, för tidigt bortgången, skrothandlare.
Arvid Samuelsson, bord 2-5, 36.5/60, expert på skandinaviskt, rund och jovialisk, alltid med ett vänligt ord, KMW:are.
Kjell Vannrud, bord 3-4, 15/17, kombinationsspelare, sedermera västgötamästare, lärare.
Fritz Zetterström, bord 4-6, 19/29, en stor filur med många dråpliga och ännu använda råd vid efteranalyserna: ”Torne i bått”, (dra tornet till sista raden) och ”skjuuuv” (fram med bonden), KMW:are.
Arvid Åhrén, bord 1, 40/60, lärare.
Gunde Östberg, deltog bara ett år, 5/10, stark och teorikunnig, bra blixtspelare, bytte tyvärr klubb alltför ofta, tre gånger värmlandsmästare för Skoghall, glasmästare.
Helge Österberg, bord 2-3, 31.5/44, stark försvarsspelare, värmlandsmästare för Slottsbron där han ännu är aktiv, fabriksarbetare.

Gösta Carlsson (1904-79)

Jag lärde känna Gösta redan i slutet av 1940-talet då jag gick på Seminariet och tidvis bodde i Karlstad. Iband var jag med på KAS’ spelkvällar och fick mycken träning i blixt. Gösta och jag blev goda vänner och spelade under cirka 25 år tusentals blixtpartier, antingen i hans etta på N. Klaragatan eller på somrarna i stugan vid Getingberget på Hammarön. Han spelade gärna damgambit som vit och svart och alltid sicilianskt på e4. Hans spelstyrka var obruten högt upp i åren, och han blev värmlandsmästare i blixt vid 71 års ålder i kamp med värmlandseliten.
Under mina sju år i KAS spelade inte Gösta i klubben med undantag för blixtmästerskapet 1959-60 samt en del vanliga kvällsblixtturneringar. Före och efter denna period var han både aktiv och framgångsrik med icke mindre än 22 klubbmästerskap på meritlistan, säkert ett mycket svårslaget rekord.
I slutet av 1950-talet startade Gösta och några andra Sällskapet Schackvännerna som sedermera bytte namn till Tingvalla Sällskap. Medlemmarna ville ha en klubb utan tävlingshets och seriespel och satsade därför på social samvaro vid sidan av spelet. Efter cirka 10 år upplöstes TSS och de flesta medlemmarna återgick till KAS.
Gösta återfick tävlingsgnistan och inledde en lång aktiv period. Hans SM-debut skedde redan 1926 i Karlstad (när arrangeras SM i Karlstad nästa gång?). Han och jämnårige blivande stormästaren Erik Lundin vann varsin klass 2 grupp. På 1970-talet gjorde han SM-comeback och blev i stark konkurrens sverigemästare för Oldboys (över 65 år), 1971 i Eskilstuna, 1973 i Bollnäs och 1976 i Motala.
Tusenmannaschacket i Blå Hallen i Stockholms Stadshus var en årlig tävling där Gösta hade stora framgångar i början av 1970-talet. Det spelades kvartspartier med handikapp. Ett år var han ytterst nära att gå till finalen med fyra spelare. Med högst poäng av de utslagna i semifinalerna var han femma av de tusen spelarna.
Hans stora förebild var Alexander Aljechin vars levnad och karriär han kunde i detalj. Idolens porträtt hängde på väggen och följde med sträng blick våra många bataljer.
Gösta ägde ett omfattande schackbibliotek med flera dyrgripar från selkets första decennier. Jag hade hans förtroende och fick ofta låna hem böcker, ett privilegium som jag var ensam om. Efter Göstas bortgång såldes alltsammans på en auktion i Göteborg.

Gösta var ganska tillbakadragen och yttrade sig inte gärna i större sällskap. Han var alltid i uppträdande och klädsel så som det anstod en banktjänsteman på hans tid. Kavaj och fluga, som han på några sekunder knöt med stor fingerfärdighet, var hans kännemärken. Han var populär bland damerna, mot vilka han var artig och gammaldags chevaleresk. Trots detta förblev han ungkarl livet ut.
I yngre dagar tillägnade sig Gösta en god litterär bildning. Detta medförde att han ofta späckade sitt tal och sin schackspalt i NWT med tyska och latinska deviser och bevingade ord.
Trots att Gösta inte var någon ledargestalt är han ändå den spelare, som under de gångna 75 åren, blivit synonym med KAS, dels på grund av sitt långa medlemsskap – nära sex decennier – dels genom det stora antalet medlemsskap. Han kommer för alltid att ha en plats bland sällskapets främsta spelare.

Lagblixt-DM

Tävlingen startade 1958 på initiativ av dåvarande förbundsordföranden Bertil Ericsson, Skoghall. Den blev genast populär med mycket folk, god stämning och högt tempo. KAS hävdade sig väl med en tredjeplacering första året, silver det andra och guld 1960. T o m Gösta deltog i det vinnande laget, dock på villkor att han fick sitta på sjätte bordet där han naturligtvis vann alla partierna. Tävlingen spelades från början med tiomannalag.

Klubbmästerskap

Det spelades i tre klasser, M, 1 och 2. Spelkvällarna samlade cirka 20 spelare. Vi höll till i Folkets Hus D-sal, nuvarande ”Stenbron” med utsikt över älven. Hyran var hög och 1958 flyttade vi därför till en källarlokal under kafé Virveln på Västra Torggatan. Där fick vi vara gratis men bidrog i gengäld till att höja kaféets omsättning. Lokalen var dock både trång och otrivsam, efter ett år gick flyttlasset samma väg tillbaka. Under åren på Folkets Hus måste alla spelare erlägga spelkvällsavgift à en krona som gick till hyran.
Närvaron på spelkvällarna var god och vi kunde som regel genomföra en rond i veckan. En kuriositet var den träningsturnering 1959-60 som spelades med handikapp. I våra dagar gäller tidshandikapp men då var det materialet som reducerades. Då det skilde en klass mellan spelarna tilldelades den starkare de svarta pjäserna minus bonden på f7. Vid två klassers skillnad fick han de minus springaren på b1. Det blev rätt märkliga partier, och jag tror inte, att experimentet har upprepats.

Individuella DM

Tävlingen avgjordes varje år under påskhelgen, och jag minns inte, att denna tidpunkt någonsin ifrågasattes. Betänketiden var 50 drag på 2½ timma och därefter avbrott. Det krävdes god kondition. Mästarklassen spelades efter Bergers system upp till och med tio spelare och vid högre antal sju ronder monrad. Flera gånger var vi just tio spelare och började då kl. 18 på skärtorsdagen. Sedan följde dubbla ronder de följande fyra dagarna. Avbrottspartier slutspelades på nätterna. Det var bleka men tappra mästare som på annandagens kväll tog sig hem med olika poängsummor och priser i bagaget. De lägre klasserna spelade max sju ronder. Många KAS-spelare deltog i DM och åtskilliga priser erövrades. Själv blev jag värmlandsmästare i Kil 1956 och i Filipstad 1960. Fritz Zetterström blev oldboysmästare 1955 i Skoghall och i Filipstad. Ivar Berg blev oldboysmästare i Karlstad 1958.

SM

Svenska mästerskapen spelades, då som nu, på sommaren. Min klättring på karriärstegen inleddes 1953 i Örebro med seger i klass 2, fortsatte 1957 med i Stockholm med dito i klass 1 och 1959 i Västerås med dito i klass M varpå följde uppflyttning till dåvarande landsklassen. Elis Byhlin blev förstaklasspelare 1957 och Helge Österberg dito 1949.

Allsvenska serien

År 1952 startades en allsvensk serie. Storstäderna deltog med klubblag och landsorten med landsskapslag/distriktslag. Lagen indelades i grupper om fyra. Första året gick de tre ronderna på olika datum. Premiären var i Alvesta den 23/11 1952 där värmlandslaget efter en strapatsrik bussresa mötte Värends Schackförbund. Smålänningarna tog ledningen med 3-0 och efter varje vinst applåderade publiken! Hagforsaren Gösta Andersson reducerade till 3-1 olch såg sig omkring för att motta samma hyllning. Den uteblev dock varpå Gösta själv tog upp en applåd med kommentaren: ”Om ingen ann klapp får ja väl klapp själv!”. Vi vann till slut med 5.5-4.5.
I andra ronden kom storfavoriten Wasas A-lag fån Stockholm till Karlstad för att ta hem en lätt seger. Därav blev dock intet. Efter en verklig kämpainsats vann vi med hela 7-3! För vinstpartierna stod Gunde Östberg, Viktor Svensson Säffle och Nils Sjöqvist Karlskoga. Själv höll jag remi på tionde bordet.
Året därpå stod KAS som arrangör för tävlingen som då drogs ihop med alla tre ronderna under allhelgonahelgen. Värmland började med att slå Jämtland med 8-2 men förlorade mot Kamraterna Göteborg och mot Stockholm Södra. SS hade stormästaren Gideon Ståhlberg på första bordet. Efter tävlingen, som spelades i Hemvärnsgården vid Mariebergsskogen, ville Ståhlberg gå på travet och utrustades med stalltips av Ivar Berg. Tipsen slog in varpå Ivar med flera bjöds på Statt före sista tåget till Stockholm.

Under åren 1953-67 spelades tävlingen på allhelgonahelgen med växlande framgångar för värmlandslaget och deltagande karlstadsspelare. Hösten 1968 startades det nuvarande systemet med enbart klubblag.

Simultanmatcher

Under min tid i Karlstad spelades endast en match med utländskt deltagande, nämligen mot den ungerske stormästaren Laszlo Szabo som då tillhörde världseliten. I början av 1960-talet följde matcher mot den norske landslagsspelaren Svein Johannessen och de ryska stormästarna Alexander Kotov och Paul Keres, båda tillhörande världseliten. Itzig Fleischer hälsade båda välkommande på flytande ryska. Resultat:
1957-02-26 Szabo 20 vinst, 8 remi, 2 förlust
1961-12-26 Johannessen 19 vinst, 4 remi, 4 förlust
1962-02-16 Kotov 24 vinst, 11 remi, 1 förlust
1962-02-16 Keres 28 vinst, 5 remi, 3 förlust

Mina år i KAS var en lycklig tid. Jag kunde nog utan överdrift kallas schackfantast. Jag deltog i alla klubbtävlingar samt varje år i SM och DM. Motståndet var starkt och min spelstyrka ökade. Jag trivdes i klubben och fick många vänner för livet. Då nu KAS jubilerar vill jag samtidigt tacka för de goda åren och samtidigt önska lycka till och framgång under kommande år.

För kalenderbitare

Lag-DM, KAS placering
1953-54 1
1954-54 3
1955-54 3
1956-54 2
1957-54 1
1958-54 2
1959-54 1

Lagblixt-DM, KAS placering
1958 3
1959 2
1960 1

Lag-DM 1957-58
Div 1

Karlstad 64-26 17
Karlskoga 58-32 15
Säffle 52-38 14
Arvika 43½-45½ 10
Hagfors/Munkfors 44-46 8
Skoghall 42-48 8
Kristinehamn 45-45 6
Filipstad 41½-48½ 6
Forshaga 31½-58½ 4
Schack 51 28½-61½ 2

Div 2 Östra
Degerfors 17-7 6
Sunne 11-13 4
Kil 11½-12½ 2
Nykroppa 8½-61½ 0

Div 2 Västra
Älvenäs 21½-10½ 7
Svanskog 21½-10½ 6
Fagerås/Högboda 14½-17½ 4
Arvika 2 10-22 2
Slottsbron 12½-19½ 1

Div 3
Degerfors 13-11 6
Karlskoga 2 13½-10½ 5
Schack 51 2 12-12 5
Kristinehamn 2 12-12 3
Skoghall 2 9½-14½ 1

Klubbturneringar

Klubbmästerskapet 1953-54, 8 ronder

  1. Gunde Östberg 7
  2. Arvid Åhrén 7
  3. Fritz Zetterström 6
  4. Elis Byhlin 4½
  5. Arvid Samuelsson 3
  6. Åke Sagen 3
  7. Axel Andersson 3
  8. Ivar Berg 2½
  9. Gunnar Wedin 1

Blixtmästerskapet, 1953-54, 15 ronder

  1. Gunde Östberg 13½
  2. Arvid Samuelsson 11½
  3. Arvid Åhrén 11½
  4. Elis Byhlin 11
  5. Erik Johansson 10½
  6. Stig Keller 10½
  7. Ivar Berg 9½
  8. Göte Nilsson 8½
  9. Carl Lind 7
    10.Hugo Augustsson 6
    11.A-G Johansson 5½
    12.Bengt Forsudd 4
    13.Paul Almqvist 3
    14.Ivar Karlsson 2
    15.Adolf Renström 2
    16.Albert Nyqvist 1

Klubbmästerskapet 1954-55, 9 ronder

  1. Arvid Åhrén 7
  2. Åke Sagen 6½
  3. Arvid Samuelsson 6
  4. Erik Johansson 6
  5. Fritz Zetterström 5½
  6. Axel Andersson 4½
  7. Birger Bäckström 3
  8. Karl Hellström 3
  9. A-G Johansson 2½
    10.Gunnar Wedin 1

Klubbmästerskapet 1955-56, 7 ronder

  1. Arvid Åhrén 6
  2. Kjell Vannrud 6
  3. Arvid Samuelsson 4½
  4. Ivar Berg 4
  5. Arvid Samuelsson 4
  6. Axel Andersson 2½
  7. Karl Hellström 1
  8. Gunnar Wedin 0

Träningsturnering 1955-56, 4 ronder

  1. Arvid Åhrén 2½
  2. Erik Johansson 2
  3. Arvid Samuelsson 2
  4. Axel Andersson 2
  5. A-G Johansson 1½

Klubbmästerskapet 1956-57, 9 ronder

  1. Arvid Åhrén 8
  2. Gunde Östberg 7½
  3. Erik Johansson 6½
  4. Kjell Vannrud 6½
  5. Karl Hellström 4½
  6. Birger Bäckström 4
  7. Arvid Samuelsson 2½
  8. Ivar Berg 2
  9. Axel Andersson 1
    10.A-G Johansson 0

Träningsturnering 1956-57, 9 ronder

  1. Gunde Östberg 8½
  2. Arvid Åhrén 7½
  3. Erik Johansson 5½
  4. Birger Bäckström 5
  5. Arvid Samuelsson 5
  6. Kjell Vannrud 5
  7. Karl Hellström 4
  8. A-G Johansson 3
  9. Ivar Berg 1½
    10.Axel Andersson 0

Klubbmästerskapet 1957-58, 9 ronder

  1. Arvid Åhrén 8
  2. Elis Byhlin 7
  3. Erik Johansson 5½
  4. Karl Hellström 4½
  5. Arvid Samuelsson 4½
  6. Hugo Augustsson 4½
  7. Ivar Berg 4
  8. Birger Bäckström 4
  9. Axel Andersson 2
    10.A-G Johansson 1

Träningsturnering 1957-58, 9 ronder

  1. Elis Byhlin 8
  2. Arvid Åhrén 8
  3. Erik Johansson 5½
  4. Kjell Vannrud 4
  5. Hugo Augustsson 4
  6. Arvid Samuelsson 4
  7. Birger Bäckström 4
  8. Karl Hellström 3½
  9. A-G Johansson 2
    10.Ivar Berg 2

Blixtmästare 1957-58 Arvid Åhrén

Klubbmästerskapet 1958-59, 7 ronder

  1. Arvid Åhrén 5½
  2. Göte Nilsson 5½
  3. Fritz Zetterström 4½
  4. Erik Johansson 4
  5. Arvid Samuelsson 3
  6. Axel Andersson 2½
  7. Karl Hellström 1½
  8. Ivar Berg 1½

Träningsturnering 1958-59, 7 ronder

  1. Arvid Åhrén 6
  2. Göte Nilsson 4½
  3. Erik Johansson 4½
  4. Axel Andersson 4
  5. Arvid Samuelsson 3½
  6. Karl Hellström 2
  7. Fritz Zetterström 2
  8. Ivar Berg 1½

Blixtmästare 1958-59 Arvid Åhrén

Klubbmästerskapet 1959-60, 7 ronder

  1. Arvid Åhrén 5½
  2. Hugo Augustsson 4
  3. Karl Hellström 4
  4. Axel Andersson 3½
  5. Erik Johansson 3½
  6. Elis Byhlin 2
  7. Erik Lundgren 1½

Träningsturnering 1959-60, 7 ronder, handikapp

  1. Birger Bäckström 6
  2. Göte Nilsson 5½
  3. Arvid Åhrén 5½
  4. Fritz Zetterström 4½
  5. Albert Nyqvist 3½
  6. Elis Eriksson 1
  7. A-G Johansson 1
  8. Gotthard Gottlind 1

Blixtmästerskapet 1959-60, 13 ronder

  1. Arvid Åhrén 11
  2. Hugo Augustsson 10
  3. Gösta Carlsson 10
  4. Elis Byhlin 9½
  5. Ivar Berg 7
  6. Erik Johansson 7
  7. Arvid Samuelsson 7
  8. Göte Nilsson 6
  9. Paul Almqvist 5½
    10.Karl Hellström 5½
    11.A-G Johansson 5
    12.Albert Nyqvist 4
    13.Bengt Forsudd 2½
    14.Gotthard Gottlind 2

Utom ovan redovisade turneringar i kl M tävlades det också i klasserna 1 och 2.
Några resultat kan jag tyvärr inte redovisa.

Klubbmästerskap före 1954

1937

  1. Gösta Carlsson
  2. Lars Dalgren
  3. Gerhard Gustafson
  4. Algot Olsson

1939 13 ronder

  1. Gösta Carlsson 13
  2. Arne Gillstedt 9½
  3. Gösta Boström 9

1948
Klass M Gustav Andersson
1 Ivar Berg
2 B. Karlsson
3 E. Sandstedt

Blixtmästerskapet

  1. Gustav Andersson 15
  2. Arvid Samuelsson 14
  3. Carl Lind 13

1950

  1. Gösta Carlsson (Göstas 14:e mästerskap)
  2. Gustav Andersson
  3. Elis Byhlin

1951, Klass M

  1. Gösta Carlsson
  2. Oskar Österlund
  3. Elis Byhlin

1951, Klass 1

  1. A-G Johansson

Resultat från individuella DM

1939

  1. Gustav Andersson
  2. V. Arendorf

1948

  1. Gustav Andersson

1949

  1. Gustav Andersson

1950

  1. Gustav Andersson

1951 Klass 1

  1. Elis Byhlin

1951 Klass 2

  1. Sven Bengtsson

1954 Klass M

  1. Arvid Åhrén

1955 Klass 2

  1. Hugo Augustsson
  2. Göte Nilsson

1955 Oldboys

  1. Fritz Zetterström
  2. Ivar Berg

1956

  1. Arvid Åhrén

1956 Klass 2

  1. Göte Nilsson

1956 Oldboys

  1. Ivar Berg
  2. Fritz Zetterström

1957

  1. Elis Byhlin
  2. Gunde Östgerg

1957 Klass 2

  1. Axel Andersson

1957 Oldboys

  1. Ivar Berg

1958

  1. Helge Österberg

1958 Klass 2

  1. Göte Nilsson

1958 Oldboys

  1. Ivar Berg

1958 Inofficiell blixtmästare Arvid Åhrén

1959 Oldboys

  1. Fritz Zetterström

1960

  1. Arvid Åhrén

1960 Oldboys

  1. Fritz Zetterström
Resultat från SM

1945 Klass 1

  1. Gustav Andersson

1949 Klass M

  1. Gustav Andersson

1956 Klass 1

  1. Arvid Åhrén

1957 Klass 1

  1. Arvid Åhrén

1957 Klass 2

  1. Elis Byhlin
  2. Helge Österberg

1958 Klass 2

  1. Helge Österberg
  2. Axel Andersson

1959 Klass M

  1. Arvid Åhrén

1959 Klass 2

  1. Helge Österberg
  2. Karl Hellström

1960 Klass L/2

  1. Arvid Åhrén
Parti, SM i Avesta, 1966-07-03, Landslagsklassen, grupp 2, rond 4

Vit Arvid Åhrén
Svart Ernst Åhman

  1. e4 e5
  2. Sf3 d6
  3. d4 Sf6
  4. dxe5 Sxe4
  5. Dd5 Sc5
  6. Lg5 Dd7
  7. Sc3 c6
  8. Dd2 d5
  9. Sd4 Se6
  10. Sxe6 Dxe6
  11. 0-0-0 Sd7
  12. f4 Le7
  13. Lxe7 Dxe7
  14. g4 Sc5
  15. Le2 Ld7
  16. Lf3 0-0-0
  17. Dd4 Kb8
  18. f5 Th-e8
  19. Th-e1 b6
  20. Df4 Kb7
  21. Txd5 cxd5
  22. Sxd5 Dh4
  23. Se7+ Ka6
  24. Te3 La4
  25. Dc4+ b5
  26. Dxc5 Dh6
  27. f6 b4
  28. Le2+ Kb7
  29. Dxb4+ Kc7
  30. Da5+ Kb8
  31. Db4+ Kc7
  32. Sf5 Dxh2
  33. Tc3+ Lc6
  34. Txc6+ Kxc6
  35. Lf3+ Kd7
  36. Dd4+ Kc7
  37. Dc5+ Kd7
  38. Dc6 matt

Egentligen skulle jag väl ha skickat ett parti från min tid i KAS men jag tyckte inte jag hittade något bra. Kanske senare.
Hälsningar!
Arvid